Babyvoeding

Er zijn verschillende merken babyvoeding die geschikt is voor je baby. In principe verschillen deze merken niet heel veel, behalve in prijs en verpakking. De richtlijnen waaraan deze poedermelk namelijk aan moet voldoen zijn erg streng, waardoor er niet veel marge is voor grote verschillen. Wél zijn er verschillende soorten babyvoeding, waar je rekening mee kunt houden:

Leeftijd

Alle merken hebben de varianten 1 t/m 5 voor verschillende leeftijdscategorieën. Hierbij is 1 geschikt voor de allerjongste baby tot zes maanden. Daarna komt de opvolgmelk 2 (6-10 maanden) en 3 (10-12 maanden). Voor peuters is er peutermelk 4 (1-2 jaar) en 5 (vanaf 2 jaar). Dit hoef je niet te onthouden, want dat staat allemaal op de verpakking. Dus onthouden hoe oud je kind (ongeveer) is, is voldoende.

Soorten voeding

Als je kind niks mankeert, dan is de standaard babyvoeding prima. Deze is het goedkoopst, lekker handig dus. Maar voor kindjes met een (verhoogde kans op) allergie is er de variant H.A. wat staat voor hypoallergeen. Stukje duurder dus, want ze mogen een moeilijke naam gebruiken op de verpakking. Hoef je alleen op advies van de kraamhulp of het consultatiebureau te kopen. Ook bestaat er vaak een variant met johannesbroodpitmeel. Deze is voor baby’s die te vlug drinken, waardoor ze veel lucht binnenkrijgen en krampjes krijgen. Laat ik je één ding vertellen: krampjes krijgen ze toch wel. Andere varianten zijn voornamelijk marketingvarianten met smaakjes, of voor kindjes die niet door willen slapen. Wil je dat proberen, dan is dat je goed recht, maar verwacht geen wonderen.

Wisselen van merk babyvoeding

Je baby went aan de voeding die het krijgt. Dus stap niet (te vaak) over van merk of soort poedermelk. Dat in het ziekenhuis ze een ander merk gebruikten dan jullie van plan waren te geven maakt natuurlijk niet zoveel uit, maar ga niet iedere keer een ander merk proberen. Als ze moeten wennen, heeft dat ook gevolgen voor jou, je kleding en je gehoor…

Merken babyvoeding

De verschillen tussen de verschillende merken babyvoeding zijn zoals gezegd niet erg groot. Voornamelijk de prijs en de verpakking dus.

  • Nutrilon: bekend, aan de dure kant, handige plastic container
  • Hero: voorheen bekend als Friso, gemiddelde prijs, wordt vaak in ziekenhuizen gebruikt, kartonnen doos met zak
  • Huismerk: Kruidvat, Jumbo, Albert Heijn of Etos, relatief goedkoop, kartonnen doos met zak

Huismerk babyvoeding

Huismerk babyvoeding is dus vaak een stuk goedkoper. Er zit echter wel een (erg klein) addertje onder het gras. Zoals gezegd kun je beter niet teveel variëren in merk babyvoeding. Als het huismerk dus is uitverkocht, zul je óf een stukje moeten reizen naar een andere winkel van dezelfde keten, óf je zult toch moeten variëren. Geen voeding geven is namelijk geen optie. Wanneer je een generiek merk koopt heb je dit probleem minder snel. Overigens is dit te voorkomen door gewoon altijd genoeg voeding op voorraad te hebben (het gaat toch wel op als het aan dat kleine melkmonstertje van je ligt).

Geen marketing zuigelingenvoeding

Er mag geen marketing gevoerd worden voor zuigelingenvoeding (de 1 variant dus, tot zes maanden). De bemoeizuchtige overheid wil borstvoeding daarmee promoten. Beetje vreemd en zo zijn families de dupe bij wie borstvoeding bijvoorbeeld niet lukt. Deze betutteling (die wordt veroorzaakt door de hippiemoeders met draagdoek die alles beter weten) heeft tot gevolg dat poedermelk voor baby’s tot zes maanden nooit in de aanbieding zijn.

Delen: