Maxi Cosi Opal HD

Vorige week hebben mijn vriendin en ik te horen gekregen dat onze lieftallige dochter van 3 maanden oud heupdysplasie heeft. Bij heupdysplasie is het heupgewricht niet goed ontwikkeld. De heupkom is niet diep genoeg en omsluit de heupkop niet goed. De heupkop kan daardoor gemakkelijk uit de ondiepe kom glijden. Heupdysplasie is een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen die na de geboorte tot uiting komen. Heupdysplasie is niet pijnlijk, maar als deze afwijking niet wordt behandeld, kan later artrose (slijtage) ontstaan.

Waardoor heupdysplasie ontstaat is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat het vaker voorkomt bij meisjes en kinderen die in stuitligging hebben gelegen. Laat dat bij onze dochter beiden het geval zijn. We zagen ook wel dat het linkerbeentje trok, dus we hadden ook wel verwacht dat ze heupdysplasie zou hebben. Toch komt de diagnose even hard aan. Er gaat namelijk veel veranderen. Mijn vriendin dacht dat knuffelen minder gemakkelijk zou zijn, zelf dacht ik vooral aan logistieke uitdagingen.

Spreidmiddel in de praktijk

Wanneer heupdysplasie namelijk op tijd wordt geconstateerd kan het vrijwel altijd met een spreidmiddel worden verholpen. De benen van de baby worden dan gespreid zodat de de heupkom een beter dak boven de kop krijgt. Dat spreidmiddel is bij onze dochter de Pavlik bandage geworden; een soort tuigje die met bandjes de beentjes omhoog houdt. Ziet er enorm zielig uit, maar ze hebben met een dergelijke bandage toch wat meer bewegingsvrijheid. Wél moet die Pavlik bandage (overigens net als alle andere spreidmiddelen) 23 uur per dag gedragen worden. Het mag alleen af met wassen en het verschonen van de luier. Uitdaging dus.

We maakten ons dus, toen we hoorden dat heupdysplasie geconstateerd was, redelijk wat zorgen met betrekking tot een aantal praktische zaken:

  • Past ze nog in de kinderwagen?
  • Past ze nog in de Maxi Cosi?
  • Passen de slaapzakjes nog?
  • Mag ze nog in de BabyBjörn?
  • Etc.

Direct heb ik dan ook contact opgenomen met o.a. Maxi Cosi en BabyBjörn. Van beiden kreeg ik een heel net antwoord. Op BabyBjörn kom ik binnenkort terug.

Maxi Cosi reageerde binnen vijf minuten op mijn vraag welke opties er zouden zijn wanneer een baby niet in een normaal autostoeltje zou passen wanneer deze een spreidmiddel draagt. En wat blijkt? Maxi Cosi kan in bepaalde gevallen een aangepaste Maxi Cosi ter beschikking stellen. Dit doen ze kosteloos als service (ze vragen wel, begrijpelijk, een borg). Er werd ons gevraagd een foto te sturen van onze dochter met spreidmiddel in de Maxi Cosi, om te beoordelen of ze een oplossing hadden voor onze specifieke situatie. Voor ons is het momenteel (blijkt achteraf) nog niet nodig omdat ze nog past in een normale autostoel, maar toch vind ik het een super service van het bedrijf.

Dikke pluim voor Maxi Cosi!

Delen: