Huisvader wat een luizenleventje

Vroeger wilde je piloot worden, of politieman, of brandweer. Althans, je dacht dat je dat wilde worden, gewoonweg omdat het stoere beroepen waren. Meisjes wilden juist vaak moeder worden, of huisvrouw. En dat hoorde je jongetjes nooit zeggen: “ik word, later als ik groot ben, papa”. Ja, enkele, maar die worden uiteindelijk vaak geen vader. Vreemd eigenlijk, want huisvader lijkt me een fantastisch beroep.

Kinderen

Je kinderen zijn natuurlijk je alles, dus de hele dag met ze doorbrengen is geen straf. In de beginperiode slapen ze zelfs nog de halve dag, dus genoeg tijd voor jezelf. En als ze zo oud zijn dat ze naar de crèche of de basisschool gaan, heb je eigenlijk gewoon de hele werkweek een vrije dag. En dan kun je gewoon gamen! Of film kijken. Op de bank. Met de gordijnen dicht. En een 3D bril op je kop!

Huishouden

Als huisvader ben je natuurlijk de eindverantwoordelijke voor het huishouden. Als je dit een beetje slim aanpakt, zorg je dat er één keer per week een zogenoemde interieurverzorgster (dit is een ander woord voor schoonmaakster) langs komt. De ene week doet ze de bovenverdieping(en) en de andere week is de benedenverdieping aan de beurt. Zo hoef je zelf alleen de ongelukjes op te vegen (lees: een zak chips die scheurt), de was te doen en een keer een doekje over het aanrecht heen te halen.

Boodschappen

Omdat je toch nog een beetje sociaal contact wilt ga je iedere dag een keer boodschappen doen. Zo kom je nog eens iemand tegen. En een beetje flirten met de dames achter de kassa bij de Jumbo is ook niet erg. En – wat het allermooiste is – je kan zelf bepalen wat je eet en wat er aan snacks het huis binnenkomt. Bier is er ook altijd genoeg. Alleen maar voordelen dus.

Koken

Ja, koken kan soms saai zijn. En vaak ben je inspiratieloos met betrekking tot het avondeten. Maar daar zijn dus legio sites voor. Er bestaan zelfs apps die bepalen wat je per dag moet koken. Ideaal. Lust je iets niet, dan skip je dat gerecht gewoon en ga je direct naar het volgende gerecht.

Werkkleding

Je kunt als huispapa gewoon de hele dag rondlopen in een joggingbroek. Dat is gewoon geaccepteerd. Dat is namelijk niet slonzig, maar gemakkelijk.

Emancipatie

Waarom zijn er dan zo weinig huisvaders? Zijn ze er überhaupt wel? En dan bedoel ik niet die mannen die toevallig in-between-jobs zijn. Nee, er bestaan bijna geen huisvaders die er bewust voor gekozen hebben. Simpelweg omdat er té weinig carrièrevrouwen zijn en omdat vrouwen gemiddeld minder verdienen dan mannen. Daarom pleit ik bij dezen voor emancipatie op de werkvloer. Daar worden we allemaal beter van!

Delen: