Baby Bjorn Original

Er bestaat een hele groep vrouwen (en hier en daar een verdwaalde man) die een hetze is begonnen tegen onder andere de draagzakken van Baby Björn. Deze draagzakken zijn niet ergonomisch en zouden schadelijk zijn voor de heupen van de baby. Een theorie hierachter is dat de baby in de Baby Björn op het kruis hangt en dat de beentjes bungelen. Dit is volgens deze groep zelf benoemde experts erg gevaarlijk. Ze gaan zelfs zover dat ze roepen dat de Baby Björn draagzakken (en uiteraard ook draagzakken van andere merken als Stokke) uit de handel gehaald moeten worden. Ze durven het echter niet aan kamervragen te stellen of een definitief verbod aan te vragen vanuit de Europese overheid. Of misschien hebben ze dit wel geprobeerd, maar zijn uitgelachen. Die kans is ook zeer aannemelijk.

Draagdoekconsulenten

Er bestaan blijkbaar “draagdoekconsulenten”: vrouwen die advies geven over het dragen van de baby met een draagdoek. Deze dames vertellen elkaar allemaal hetzelfde verhaal en geven elkaar naast schouderklopjes het predicaat “consulent”. Dit betekent niet dat ze een officieel erkende opleiding hebben genoten hoor; het is ongeveer hetzelfde dat als ik de barman van mijn stamkroeg bierconsulent zou noemen. Bij nader inzien is hij ook mijn bierconsulent. En hij verkoopt er ook, aan mij als de bierconsument, lekker door, net als die draagdoekdames dat doen aan vrouwen die erin trappen.

Deze zelfverklaarde “draagdoekconsulenten” roepen dus het hardst dat iedereen óf een draagdoek moet gebruiken, óf een zogenaamde “ergonomische” draagzak, zoals de Manduca. Wetenschappelijk bewijs hebben ze niet en ze praten elkaar allemaal na. Argumenten die ze gebruiken zijn niet onderbouwd. Argumenten als “de heupjes bungelen en dat is slecht” of “kindjes met heupafwijkingen dragen ook een spreidbroek” zijn te vergelijken met de redenatie van een kind en raken kant noch wal. Het feit dat de meeste dokters deze fijne dragers van Stokke en Baby Björn niet afraden worden afgedaan met samenzweringen en omkoperij. Alu-hoedjes verhalen. Het draait allemaal om geld volgens deze lieve meiden. Weer lekker onderbouwd natuurlijk.

Theorieën

Ja, er zijn in de hele wereld drie (of vier) kinderfysio’s die zich minder positief uitlaten over de Baby Björn of Stokke draagzakken. Echter komen deze mensen niet met onderzoek of sluitend bewijs. Het blijft bij vermoedens en theorieën. Als je vraagt om bewijs krijg je weer de bekende one-liners: “slecht voor de heupjes”. Soms komen ze ook met een tekening waarbij je ziet dat in de Baby Björn de benen wat meer bungelen. Ten eerste is dit een tekening en ten tweede blijft het hier bij een theorie. Cijfers over verbanden tussen het dragen met de Baby Björn en heupafwijkingen heb ik nog nooit mogen zien.

Zover ik zie, als leek, is de houding van de baby in zo’n draagzak hetzelfde als de houding wanneer je ze zelf draagt of tilt. En wat is er natuurlijker dan je kind in je armen/handen dragen? Maar zoals ik al zei: ik ben een leek en dicht mijzelf geen onterechte kennis of titels toe, behalve dan misschien bierconsument.

Stemmingmakerij

Het is stemmingmakerij dat zonder bewijs wordt geroepen dat een Baby Björn slecht is voor de heupen van een baby. Het riekt zelfs naar smaad. Maar aan dat soort uitspraken ga ik mijn vingers niet branden. Net zoals Baby Björn dat zelf ook niet doet. Wel geven ze aan dat hun draagdoeken juist goed zijn voor de ontwikkeling van de baby, net als een Spaanse pediatrisch orthopeed. In hoeverre dat goed onderbouwd is, laat ik even wijselijk in het midden.

Baby Björn voldoet aan de eisen

Feit blijft dat de draagzakken in Nederland gewoon verkocht mogen worden en voldoen aan de gestelde eisen. In een regeltjesland als Nederland houdt dat dus gewoon in dat ze niet onveilig zijn en dat er geen gevaren kleven aan het gebruik ervan. Op basis van gebruikservaring adviseer ik de Baby Björn draagzakken dus wel. Erg fijn in gebruik, onze dochter geniet ervan en haar heupen zijn prima in orde!

Delen: