Zwangerschapscursus voor niemand leuk

Iedereen kent het wel: de zucht- of pufcursus, oftewel de zwangerschapscursus. Die laatste naam is natuurlijk een vreemde, aangezien jij als man niet zwanger kunt worden en als het goed is je vrouw dat al is. Maar goed, de zwangerschapscursus is optioneel, maar bij een eerste baby wél aan te raden. Tijdens deze cursus krijgt je vrouw te horen wat ze kan verwachten van zowel de zwangerschap als de bevalling. Ze leert bijvoorbeeld wat weeën zijn en hoe ze deze minder zwaar kan laten aanvoelen. Maar dat is hun pakkie-an; wat heb je er aan als man?!

Alles is nieuw

Zeker bij je eerste kindje is alles nieuw. Als het goed is weet je vrijwel niks over de bevalling, of wat je kunt doen om het enigszins draaglijk te maken voor de vrouw. En al heb je er wel (hier, of ergens anders) over gelezen, dan nog is het fijn om het een en ander te horen uit de mond van een ervaringsdeskundige. De cursusleider, vaak een verloskundige, vertelt wat een bevalling precies is, hoe dit in z’n werk gaat (in het lichaam van je partner) en wat er allemaal moet gebeuren. Ja, dit kan soms erg plastisch verteld worden en het is zeker niet altijd prettig om te horen (inscheuren of inknippen gebeurt bij een eerste dus blijkbaar best vaak!). Leerzaam is het wel.

Pufcursus

De zwangerschapscursus wordt niet voor niets ook vaak pufcursus genoemd. Jullie gaan er ook leren puffen: ademhalen tijdens de weeën. Om de weeën op te vangen moet je vrouw op een bepaalde manier ademhalen, maar het is blijkbaar met al die pijn lastig om daar aan te denken. Daarom kan het (indien gewenst) zo zijn dat jij als man mee moet puffen. Hierdoor is het voor je vrouw allemaal wat makkelijker. Volgens mij vertellen ze dit ons als man gewoon, zodat wij denken dat we ook een semi-belangrijke rol tijdens de bevalling hebben. Ach, het houdt je in ieder geval bezig en je kan puffen op het ritme van: heer-lijk-hel-der-hei-ne-ken.

Massage

Een bevalling schijnt best wel pijn te doen (heb ik van horen zeggen). Om die pijn te verlichten kun je als man druk uitoefenen op bijvoorbeeld de rug of kun je je vrouw masseren. Althans dat zeggen ze. Waar en hoe je dat het beste kunt doen leer je ook tijdens de zwangerschapscursus. Je krijgt de opdracht mee om dit thuis genoeg te oefenen. En ook daar heb ik gevoel dat we erin geluisd worden. Maar je kunt in ieder geval proberen er iets tegenover gesteld te krijgen.

Terugkomdag

Je zult het niet geloven, maar veel van die zwangerschapscursussen hebben ook een soort terugkomdag. Als alle baby’s zijn geboren willen de vrouwen graag hun kroost showen (en achteraf tegen iedereen vertellen hoe lelijk de andere kinderen wel niet waren). En blijkbaar ‘moeten’ de partners dan ook mee, terwijl wij allang weten dat ons kind het mooiste, snelste en beste is. Ach, alles voor de vrouw, toch?

Kosten zwangerschapscursus

De kosten van een zwangerschapscursus variëren per verloskundigenpraktijk (of ander instituut) van €80 tot wel €200. Dit wordt niet uit de basisverzekering vergoed, maar vaak wel (deels) uit een aanvullende verzekering.

Delen: