Zal ik jou eens lekker voorliegen

Iedere (jonge) ouder heeft denk ik wel van de AeroSleep producten gehoord. Onder andere matrassen en matrasbeschermers welke ervoor zorgen dat je pasgeboren baby niet doodgaat. Op de site van AeroSleep is te lezen:

AeroSleep ontwikkelt slaapproducten voor de allerkleinsten. We zorgen ervoor dat je baby vrij kan ademen, in een veilige en gezonde slaapomgeving. De innovatieve technologie achter onze producten is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en garandeert een maximum aan hygiëne en comfort.

Mooie woorden dus. Wetenschappelijk onderzoek dat er uiteindelijk voor zorgt dat je kindje kan blijven ademen. Nou, dat is precies wat je wilt als je je zoon of dochter iedere avond in bed legt: dat ze blijven ademen. En wetenschappelijk onderzoek betekent volgens mij dat het bewezen is. Of zoiets.

Wetenschappelijk onderzoek

AeroSleep claimt dat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat een matras luchtdoorlatend moet zijn. Welk onderzoek dit is en wat de gevolgen van een niet-luchtdoorlatend matras zijn wordt voor het gemak niet vermeld. Daarbij zou een babymatras een broeihaard voor bacteriën zijn en moet afgeschermd worden. Zware uitlatingen, echter geen onderbouwing. Wetenschappelijk onderzoek blijft dus bij twee uitroepen: waar ken ik dat toch van?

Wiegendood

We kunnen ervan uitgaan dat AeroSleep probeert in te spelen op wiegendood. Al weet men niet wat de oorzaak is van wiegendood, maar er zijn veel mensen die aannemen dat het te maken heeft met mogelijke verstikking van het kindje. Luchtdoorlatende matrassen zouden dit voorkomen, aangezien de baby vrij kan ademen. Nou, verstikking is niet bewezen als oorzaak van wiegendood. Daarbij komt dat je een pasgeboren baby op z’n rug te slapen legt. En kinderen die omrollen kunnen ook hun hoofd draaien (en zullen dus niet stikken doordat ze met hun hoofd recht na beneden liggen). Dus die luchtdoorlatendheid is werkelijke onzin en onnodig.

Hygiëne

Natuurlijk kan het voorkomen dat een luier doorlekt. En dan kan het bedje inderdaad vies worden. Of je kindje moet wat spugen. Heel gemakkelijk stoppen we dan het beddengoed in de was. Net zoals we dat bij ons eigen bed doen als we een keer stomdronken in ons bed hebben gezeken. Een brandhaard van bacteriën is dus een totale overdrijving. Zolang je het bedje regelmatig verschoont is er niks om je zorgen over te maken qua hygiëne.

Winkelverkopers

Natuurlijk zullen de verkopers bij Prenatal en Baby Park in proberen te spelen op de hormonen van je vrouw of vriendin. Natuurlijk zijn er veel vrouwen (én mannen) die in dit soort verkooppraatjes trappen. Maar vraag je dan af of jij vroeger ook zo’n AeroSleep matras van zo’n €130+ had. En? Ben jij gestikt of doodgegaan aan een poepmatras? Nee. Geldklopperij dus waarbij wordt ingespeeld op de gevoelens van een ouder-to-be.

Commercieel gezien is AeroSleep natuurlijk goed bezig. Overpriced lucht(!)kastelen verkopen aan mensen die misschien niet de meest rationele beslissingen nemen. Maar mijn oproep aan de nieuwe vader: trap alsjeblieft niet in dit soort geneuzel.

Delen: