Hoe lang nog wachten op de bevalling?

Wachten op bevalling

Duuuuurt lang… De laatste loodjes zijn in zicht: vrouwlief is nu 38 weken en zwanger en we zijn er allebei weer helemaal klaar mee. Nou ben ik sowieso niet erg geduldig, maar alle ongemakken maken het wachten op de bevalling nog een stuk minder gezellig.

Klagen

Een klagende, kreunende, steunende vrouw die nergens meer zin in of puf voor heeft is enerzijds strontvervelend, maar ook nog eens erg onpraktisch. De taakverdeling die je de afgelopen jaren zo goed mogelijk samen hebt afgesproken is totaal niet meer van toepassing. Naast het vuilnis buiten zetten en fulltime+ werken mag je nu (nog) vaker koken, doe je nu ook een deel van het huishouden en sta je ineens wekelijks te strijken (met je goeie gedrag). Maar klagen mag je niet! Dat is in deze fase van de zwangerschap (en eerlijk gezegd iedere fase) de hoofdtaak van de vrouw. Slik het dus allemaal maar in, want anders is het huis te klein.

Zwaar

Voor de vrouw is zwanger zijn schijnbaar geen pretje. Het lijf wordt gigantisch, waardoor ze vrijwel niet fatsoenlijk kan bewegen en door elk wissewasje een half uur ligt uit te puffen. Werken hoeft ook al niet meer en al klinkt dat hemels, zwanger is daar zo te merken niet echt van te genieten. ’s Nachts met pijntjes en (voor)weeën (wisten jullie dat die bestonden??) Greys Anatomy kijken en overdag proberen te slapen op de bank. Dertig keer op een dag naar het toilet terwijl je rollend de bank af moet. Leuk lijkt me anders. En dat is te merken.

Man wordt vergeten

Al dat gedoe maakt het ook voor de man een vervelende tijd; dat wordt vaak vergeten. De godganse dag geklaag en gesteun. Na die drukke werkdag nog het hele huishouden doen en de vrouw verzorgen. Eventuele andere kinderen verzorgen, etc. Alles komt op onze schouders te liggen… Maar LIVE WITH IT! Maak het draaglijk voor je vriendin of vrouw en tel de dagen af. Hoe beter zij het heeft hoe minder zwaar het ook voor de man heeft.

Hoe lang nog?

Maar de grote vraag is: hoe lang nog wachten tot de bevalling? Hoe lang nog leven in deze hel? Helaas: daar is geen pijl op te trekken. Het enige dat zeker is, is dat de baby vóór de 43e week geboren of gehaald wordt. Verder is niets zeker. Je zou verwachten dat er een grote kans is dat de baby op de uitgerekende datum geboren wordt, maar hoewel de kans het grootst is, is die nauwelijks 4%. Dat is ook wel logisch als je onderstaande grafiek ziet.

Wanneer bevallen

Ja jongens, het is een kwestie van aftellen. En nee, er zijn geen manieren om de bevalling te stimuleren (buiten medische). Dus bakerpraatjes dat je er maar een paar keer overheen moet gaan zijn nonsens. Als jij daar nog zin in hebt (en vooral je vrouw), moet je het vooral doen, maar het wekt in ieder geval geen weeën op. Succes, het is een kwestie van aftellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *