Onze BabyBjörn One ervaringen

Onze dochter heeft last van heupdysplasie. Vervelend, maar geen onoverkomelijk probleem. Heupdysplasie is een aangeboren heupafwijking waarbij de heupkom niet goed gevormd is om de heupkop. Onze dochter draagt momenteel 23+ uur per dag een Pavlik bandage en volgens de kinderorthopeed zag het er na drie weken al verbazingwekkend soepel uit. Dat betekent niet dat ze snel uit de bandage mag (dit kan vele maanden duren), maar toch fijn nieuws.

Baby Bjorn OneErgonomische BabyBjörn draagzak

Onze dochter heeft last van heupdysplasie, omdat ze in stuitligging heeft gelegen. Niet omdat we haar in een draagzak hebben gedragen (voor het vervoer tijdens het boodschappen doen). Sommige mensen denken echter wel dat er bedrijven bestaan die moedwillig producten verkopen die slecht zijn voor de heupjes van een baby. Hier heb ik ooit al eens mijn mening over gegeven en tot nu toe heeft niemand mij anders kunnen overtuigen. Toch ben ik – uiteraard – na de diagnose, mij nóg verder gaan verdiepen in draagzakken (en specifiek die van BabyBjörn) en heupdysplasie. Daarbij kwam ik terecht bij de nieuwste draagzak van BabyBjörn: de “ergonomische” One.

Alarmbellen

Deze BabyBjörn One is naar eigen zeggen ontwikkeld met inachtneming van het advies van het International Hip Dysplasia Institute. Uiteraard begonnen bij mij de alarmbellen te rinkelen: waren de andere draagzakken dat dan niet? Of is dit ook gewoon een van de vele marketingkreten? Uiteraard heb ik direct contact opgenomen met BabyBjörn en ik kreeg een erg nette en enigszins geruststellende reactie terug, waarin werd aangegeven dat zij sinds de oprichting van het bedrijf nauw samenwerken met kinderartsen. Dit kan natuurlijk ieder bedrijf zeggen, maar er werd mij aangeraden zeker ook met de kinderarts en de kinderorthopeed te overleggen wat betreft vervoermiddelen en specifiek draagzakken van BabyBjörn. Ze leken dan ook zeer overtuigd van hun zaak.

International Hip Dysplasia Institute

Het International Hip Dysplasia Institute heeft inderdaad een mening over draagzakken:

The Medical Advisory Board of the IHDI does not endorse nor advise against any particular baby carrier or other equipment. The purpose of this educational statement is to provide information about healthy hip development to guide manufacturers in the development of safe designs of infant equipment, and to help parents make informed choices about the devices they use for their babies. Parents and caregivers are encouraged to choose a baby carrier that allows healthy hip positioning, in addition to other safety considerations. When babies are carried, the hips should be allowed to spread apart with the thighs supported and the hips bent.

Kort gezegd: de medici van het International Hip Dysplasia Institute raden geen specifieke merken of dragers aan of af. Wel vinden ze dat kinderen gedragen moeten worden met de mogelijkheid tot spreiden van de beentjes. Veel mensen die dit statement lezen vergeten het woordje allowed, echter is dit woord zeer bewust gekozen. Zowel de BabyBjörn Original als de BabyBjörn One, maar ook draagzakken als die van Stokke staan het spreiden van de beentjes toe. Ze worden dus niet in een afhangende positie geforceerd. Dit is bijvoorbeeld wel bij sommige vormen van inbakeren het geval.

BabyBjörn One

Wij hebben besloten de BabyBjörn Original om te ruilen voor de luxere One. Dit hebben wij uitvoerig besproken met onze kinderorthopeed en zij gaf aan dat beide draagzakken goed te gebruiken zijn voor zowel kinderen met als zonder heupdysplasie, zolang de baby de beentjes vrij kan bewegen. Hetzelfde dus wat het International Hip Dysplasia Institute zegt. We hebben gekozen voor het omruilen van de draagzak omdat we onze dochter vaker wilden dragen – ze past immers niet meer in de kinderwagen door haar spreidstand – en het draagcomfort voor mijn vriendin leek ons bij de One toch wat hoger.

Face-forward dragen

Ook wordt er veel gesproken over mogelijk negatieve aspecten aan het face-forward dragen (met het gezicht van je af) van je baby. Het kind zou “teveel indrukken” krijgen, wat “psychologisch ongezond” zou zijn. De meeste fabrikanten raden het dragen van een pasgeboren baby af, maar niet met een psychologische reden: het is geen goede houding voor een kind tot ongeveer 4-5 maanden. Op een bepaalde leeftijd begint je kind echter van zich af te kijken. Onze dochter blijft naar iedereen lachen als ik op papadag haar meeneem naar de winkel. Nu heb ik haar, vanwege haar leeftijd en dus de houding, nog met het gezicht naar mij toe, maar ik weet zeker dat ze het juist fantastisch vindt als ze beter om haar heen kan kijken. Wanneer haar lichaampje daar klaar voor is, zal ze ook zeker de andere kant op mogen kijken. Ze geeft zelf aan wanneer ze dit liever niet heeft. En zolang mij geen psychologisch onderzoek hieromtrent aangereikt kan worden, ben ik van mening dat het juist gezond is voor de ontwikkeling om een baby die er klaar voor is de wereld in te laten kijken.

BabyBjorn-One-draagzakErvaringen BabyBjörn One

De draagzak doet wat er beloofd wordt: je kunt er op een comfortabele manier je kind mee dragen. Mijn vriendin, die aan de kleine kant is, vindt het helemaal niet vervelend om onze dochter te dragen. Ze klaagt nog wel eens dat ze de Original draagzak makkelijk om te doen vindt. Dat is ook logisch, aangezien de One wat meer banden heeft om het gewicht van de baby op een andere manier te verdelen. Dit komt wel ten goede aan het draagcomfort. Het gewicht wordt zo beter verdeeld over de schouders en het middel van de drager. De BabyBjörn One is dus wat ons betreft een verbetering ten opzichte van Original, al hadden we over die laatste al weinig te klagen. Wel vind ik het persoonlijk vervelend dat er losse stukken van de banden los bungelen. Normaal kun je die door lusjes steken zoals je riem bij een normale spijkerbroek. Hier zit maar één lusje per zijkant. Voor mij is dat net één te weinig, terwijl ik nou niet echt dik ben. Verder vallen de kleuren wat tegen: zwart is saai, wit snel vies en beige is mweh.

Conclusie

De BabyBjörn One is een erg fijne draagzak, zowel voor ouders als kind. Draagzakken van de grote merken, zoals Stokke als BabyBjörn zijn niet slecht voor de heupen van je kind, zolang je kind deze vrij kan bewegen. Heupdysplasie wordt niet veroorzaakt door draagzakken. Heb je hier toch twijfels over, overleg dan gewoon met de kinderarts of -orthopeed. Deze zullen hetzelfde zeggen. Zorg er wel voor dat je vrouw niet beïnvloed wordt door de draagdoeksekte die zich blijvend negatief uitlaat over bepaalde draagzaken, zonder zelf onderzoek te doen of wetenschappelijk bewijs te hebben. Nogmaals raden zowel mijn vriendin als ik de draagzakken van BabyBjörn aan.

22 gedachten over “Onze BabyBjörn One ervaringen”

 1. Goed verhaal. Ook dit neem ik natuurlijk met een korreltje zout, maar vind het een fijn tegenwicht voor die “draagdoeksekte”, haha. Schrik soms best van die mensen die zo fel op die forums hun eigen waarheid roepen.
  Zeker met dat stuk m.b.t. het dragen met het gezicht naar voren ben ik het eens. Te beschermend is nooit goed.

 2. Wellicht meer verdiepen in wetenschappelijke artikelen over het faceforward dragen van je kindje. Je geeft aan dit niet terug te vinden… Alleen al afgelopen weken heb ik diverse wetschappelijke artikelen onder mijn neus gekregen die dit onderbouwen. Ook de manier voor het dragen.

  Tevens vind ik de opmerking ‘draagdoeken maffia’ erg denigrerend. Jij geeft aan een bewuste keus te maken voor de BabyBjorn waarom laat je de andere groep dan niet voor hun keuze gaan zonder deze af te vallen in hun filosofie.

  Het is net als het geloof waarom Allah afvallen als je in god gelooft? Waarom borstvoeding denegreren als je de fles geeft?! Wat JOUW keuze ook is laat dit dan zijn zonder een ander af te vallen of een hele groep over een kam te scheren. Er wordt immers niet gezegd dat jij een slechte vader bent omdat je met een baby Björn draagt maar wat de mogelijke risico’s zijn.

  Leven en laten leven in ieders eigen geloof en waarde dat is het belangrijkste qat je je kind kan meegeven of dit nou in een Baby Björn is of in een draagdoek zolang je maar mee heeft je naaste lief te hebben zonder elkaar denigrerend af te zeiken want dat is het gene wat de maatschappij kapot maakt.

 3. Er staat niet alleen dat de heupen vrij moeten kunnen bewegen. Er staat dat de dijen ondersteund moeten zijn, en dat is bij de bb original volgens mij niet het geval. Bij de One zie ikdat de zitting een druk breder is wat de drager al wat ergonomischer maakt. Toch bestaan er betere (trouwens ook veel goedkopere) alternatieven die ook niet zoveel bandjes en loshangende stukjes hebben zoals Manduca, Bondolino, Tula, Marsupi en nog veel meer. Wat het voordeel van deze dragers is ten opzichte van bb en Stokke dat het rugpand zacht isen wederom dus het ruggetje in natuurlijke bolling laat. Daarnaast is het nadeel van ff niet vooral psychologisch. Het nadeel van ff is dat het ruggetje van de baby in een gestrekte stand wordt geforceerd, terwijl het een natuurlijke vulling niet hebben. Daarom is rugdragen beter. Je kind kan dan lekker de wereld inkijken, en de rug is goed gevormd. Het voordeel van alle dragers is natuurlijk dat het kindje heerlijk fijn bij papa en mams gedragen wordt.

 4. Leuk dat alleen 2 BB worden vergeleken!! Beter was geweest ook eens een andere echt ergonomische draagzak te proberen. En dan pas te kunnen zeggen wat je van de BB vindt. Het bijzondere vind ik van de BB one de bredere zit, ofwel ondersteuning. Zelf zit ik liever op een stoel dan op een paaltje…zo vergelijk ik de ondersteuning van de gewone BB met een ergonomische draagzak die tot in de knieholtes ondersteund.

 5. Wat ik niet snap, is dat je bij een kindje met heupdysplasie bewust kiest voor een omstreden drager. Geloof je dan oprecht dat die beter is voor je kind dan de alternatieve dragers? Als er geen hard bewijs voor is dat de BB slechter is, er is wel bewijs dat hij op zijn minst omstreden is. En dan toch de keuze maken om je kind er mee te dragen. Dat snap ik niet goed.

 6. Zoals George Orwell schreef: “Ignorance is bliss”. Of in gewoon Nederlands: “Oostindisch leesblind”. Goede poging. Ja, er is nogal wat nuance aan te brengen in het draagzakverhaal, maar dit is een beetje mislukt..

 7. Hier een jeugdarts en draagconsulent in één 😉 de One heeft inderdaad een bredere zit waarin de M positie al beter aangenomen kan worden. Wat vaak ook nog een nadeel is van deze draagzak is het harde rugpand. Dat is iets waar de orthopeed meestal niet naar kijkt. Een jonge baby moet de natuurlijke houding (bolling van de rug) aan kunnen nemen, de harde rugpanden verhinderen dit. Voor een kwartiertje dragen geen drama, voor langere tijd niet wenselijk. Ik ben bezig om met een collega jeugdarts te kijken of we een onderzoekje kunnen opzetten om te kijken wat het effect van ergonomisch dragen is tov niet-ergonomisch dragen. Dergelijk onderzoek is echter lastig op te zetten, omdat je het nooit dubbelblind kunt doen. Tot die tijd zullen we het toch met ‘expert-opinions’ moeten doen en de één heeft toch weer meer kennis dan de ander op bepaalde gebieden……

 8. Hier een jeugdarts en draagconsulent in één 😉 de One heeft inderdaad een bredere zit waarin de M positie al beter aangenomen kan worden. Wat vaak ook nog een nadeel is van deze draagzak is het harde rugpand. Dat is iets waar de orthopeed meestal niet naar kijkt. Een jonge baby moet de natuurlijke houding (bolling van de rug) aan kunnen nemen, de harde rugpanden verhinderen dit. Voor een kwartiertje dragen geen drama, voor langere tijd niet wenselijk. Ik ben bezig om met een collega jeugdarts te kijken of we een onderzoekje kunnen opzetten om te kijken wat het effect van ergonomisch dragen is tov niet-ergonomisch dragen. Dergelijk onderzoek is echter lastig op te zetten, omdat je het nooit dubbelblind kunt doen. Tot die tijd zullen we het toch met 'expert-opinions' moeten doen en de één heeft toch weer meer kennis dan de ander op bepaalde gebieden……

 9. Ik heb deze site en ook dit artikel eens bekeken en het valt me op dat het in de sfeer van "wie niet voor me is, is tegen me" geschreven wordt.
  Vrouwen die hun kind borstvoeding willen geven zijn hippies, vrouwen die een draagzak kopen waarbij het kind tenminste goed ondersteund wordt worden beïnvloed door een draagdoek sekte.
  Daarnaast klopt op deze site de info ook niet wat betreft de kraamzorg. De meeste gezinnen worden geïndiceerd voor 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Bij een medische indicatie ( dus niet omdat je strijkwerk niet af is) kunnen er nog twee extra dagen zorg gegeven worden.
  De naam van de site "De nieuwe vader" vind ik ook niet kloppen bij de teksten.
  Ik zie zelf per maand zo`n 50 vaders en gelukkig zijn de vaders die ik zie gewoon betrokken en respectvol naar hun vrouw en naar de zorgverleners toe.
  Jammer hoor.. wat op zich is het natuurlijk alleen maar goed dat er een site is voor aankomende vaders.

 10. Komt het door mijn eigen internet geschiedenis of is het gewoon hilarisch toeval dat ik onder dit bericht een reclame te zien krijg van Manduca?? 🙂

 11. Haha, werken jullie voor BB? Wat schrijf je ontzettend slecht en eenzijdig zeg, los nog van het feit of ik het er wel of niet mee eens ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *